KONKURS: Inženjerska Škola Nauke 5!

Kao i svih prethodnih godina našeg postojanja, jul je u Pljevljima rezervisan za promociju nauke. Ove godine ponosno najavljujemo petu po redu Inženjersku školu nauke, koju organizuje Udruženje mladih inženjera KSAN. Pozivamo sve entuzijaste željne znanja, novih prijateljstava i nezaboravnih iskustava da nam se pridruže.

Inženjerska škola nauke 5 će se održati od 22. do 29. jula 2024. u Pljevljima. Tokom sedmodnevnog druženja, polaznici će imati priliku da prisustvuju predavanjima profesora i inženjera iz Crne Gore ali i inostranstva iz oblasti astronomije, mašinstva, građevine, arhitekture, medicine, elektronike, 5G mreža (telekomunikacije), energetike, hemije, fizike, ali i da steknu praktična znanja iz oblasti koju pokrivaju programiranje, teorija igara, vještačka inteligencija, cyber bezbjednost.

Pored praktičnih radionica koje će realizovati inženjeri/predstavnici istaknutih kompanija: Čikom, Coinis, Bixbit, polaznike očekuju dvije interesantne panel diskusije u okviru kojih će se govoriti o najsavremenijim temama:

  • Nuklearna energija – budućnost ili prošlost
  • Pokrenimo čistu energiju za održivu budućnost

 Učesnici panel diskusija biće istaknuti stručnjaci u svojim oblastima, kako iz Crne Gore tako i zemalja inostranstva, koji će kroz pažljivo birana pitanja moderatora, a zatim i učesnika pokušati da odgonetnu neka od najčešće postavljanih pitanja ali i da pokrenu konstruktivnu debatu i diskusiju i podstaknu kreativno razmišljanje svih učesnika.

Pored teorijskih predavanja na neke od najintrigantnijih tema inženjerstva današnjice, panel diskusija i praktičnih radionica, polaznici će imati priliku i da obiđu neka od najvećih industrijskih postrojenja u Crnoj Gori (Termoelektrana Pljevlja, Rudnik uglja Pljevlja, Rudnik olova i cinka). 

Pored intenzivnog sticanja znanja, rad i napredak biće prožeti nizom slobodnih aktivnosti, edukativnim kvizovima, sportskim nadmetanjima i na samom kraju takmičenjem, ali u nekoliko drugačijem formatu u odnosu na prethodne godine. Naime, ovogodišnje takmičenje će imati oblik debate u okviru koje će timovi ukrstiti argumente i stavove koji podržavaju odnosno osporavaju neke od obrađenih oblasti tokom predavanja, panel diskusija i praktičnih radionica.

Dakle, ako imaš između 15-20 godina i interesuju te gore pomenute oblasti, onda si na pravom mjestu!

Prijave su otvorene za sve srednjoškolce iz Crne Gore ali i regiona i traju do 21. juna! 
Učešće na školi je potpuno besplatno, smještaj i hrana za sve učesnike su obezbijeđeni!

Prije nego se prijaviš, preporučujemo ti da se upoznaš sa radionicama, kako bi u prijavi odabrao/la pravu radionicu za sebe.

Sada kada si se upoznao sa detaljima škole, pravo je vrijeme da se prijaviš!

Kako bi bili u toku sa svim novostima vezanim za školu (agenda, plan i program, fotografije), pripremili smo linkove koje ćemo redovno ažurirati.