MNE energy mix 2023

Pljevlja su proteklog vikenda bila domaćin dvodnevne konferencije Montenegro Energy MIX. Cilj projekta jeste edukacija mladih o značaju jedne od ključnih privrednih grana – energetike i njenom uticaju na razvoj jedne države.

Kako to studenti elektrotehničkog, mašinskog, metalurško-tehnološkog, građevinskog i medicinskog fakulteta vide energetiku sa stanovišta njima bliskih oblasti, imali su priliku da pokažu prvog dana konferencije, 11. marta, kada su pred slušaocima izlagali rad koji su pripremali proteklih mjesec dana. Neki od njih su se ovom prilikom po prvi put susreli sa pisanjem naučno-istraživačkog rada, a da su se u tome odlično snašli najbolje govore pozitvni komentari sedmočlanog stručnog žirija.

Nove tehnologije i metode koje se primjenjuju u energetici, alternativni izvori energije, upotreba nekih lako dostupnih organskih sirovina za proizvodnju elektroda, uticaj aerozagađenja na organizam čovjeka, samo su neke od tema sa kojima su se izlagači predstavili. Komisija je pred sobom imala izazovan zadatak – od 10 odličnih radova bilo je potrebno izdvojiti tri najbolja koja su, na kraju simbolično i nagrađena.

Kakav je položaj energetskog mixa u Crnoj Gori? Koji su to problemi sa kojima se naš elektroenergetski sistem susreće? Koji su još uvijek neiskorišteni energetski potencijali sa kojima raspolažemo? Na ova i mnoga druga pitanja, zainteresovani su mogli pronaći odgovor 12. marta na panel diskusiji, gdje su glavnu riječ vodili stručnjaci iz oblasti energetike. Panelisti su rado odgovorili na sva pitanja publike kojih nije bilo malo.

Projekat je na veliko zadovoljstvo organizatora uspješno realizovan, a Pljevlja su i ovoga puta pokazala da je nauci mjesto u ovom gradu.