Završena Inženjerska škola nauke 4!

Četvrta Inženjerska Škola Nauke, održana je u Pljevljima i trajala je devet dana. Školu je pohađalo 30 srednjoškolaca iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj program je uspješno realizovan kroz različite segmente edukativnih i praktičnih aktivnosti.

Četvrta Inženjerska Škola Nauke uspješno je realizirana kroz niz edukativnih, praktičnih i kulturnih aktivnosti. Polaznici su stekli dragocjena znanja i vještine, proširili svoje vidike i imali priliku povezati se s vršnjacima i stručnjacima iz različitih zemalja i oblasti. Ova škola predstavlja značajan doprinos razvoju mladih talenata i njihovom budućem obrazovnom i profesionalnom putu.

  • Edukativna Predavanja

Polaznici su imali priliku prisustvovati predavanjima profesora i inženjera iz Crne Gore i inozemstva. Predavanja su pokrivala širok spektar tema iz različitih oblasti nauke i tehnologije, uključujući: Elektrotehniku, Mašinstvo, Građevinu, Arhitekturu, Medicinu, Elektroniku, Metalurgiju, Matematiku. Hemiju, Fiziku Ova predavanja su omogućila polaznicima stjecanje teorijskih znanja i razumijevanje ključnih principa u ovim oblastima.

  • Praktične Radionice

Osim teorijskih predavanja, polaznici su stekli praktična znanja kroz radionice koje su održali inženjeri iz kompanija Čikom, Coinis i Citrus Agency. Radionice su bile usmjerene na: Programiranje, Web dizajn, Data centre, Računarske mreže. Kroz ove aktivnosti, polaznici su imali priliku direktno primijeniti naučena teorijska znanja i razviti praktične vještine koje su od suštinske važnosti za njihov budući profesionalni razvoj.

  • Panel Diskusije

Polaznici su također sudjelovali u tri interesantne panel diskusije koje su obuhvatile suvremene teme:, Vještačka inteligencija, Biomedicinski inženjering, Multidisciplinarni pristup u energetici.

Diskusije su omogućile polaznicima upoznavanje s najnovijim trendovima i izazovima u ovim oblastima, kao i interaktivno sudjelovanje u raspravama sa stručnjacima.

  • Posjete Industrijskim Postrojenjima i Muzeju

Tijekom programa, polaznici su posjetili neka od najvećih industrijskih postrojenja u Crnoj Gori, što je uključivalo: Termoelektranu Pljevlja, Rudnik uglja Pljevlja, Rudnik olova i cinka

Ove posjete su pružile polaznicima uvid u praktične aspekte rada u industriji i omogućile im razumijevanje značaja ovih postrojenja za lokalnu i nacionalnu ekonomiju. Pored toga, posjetili su i zavičajni muzej u Pljevljima, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo kroz upoznavanje s kulturnom i povijesnom baštinom ovog kraja.